Καριέρα

phone2310951128 - 2311117250

emailinfo@ggs.gr

Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 13:58

Στα αζήτητα η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Στα αζήτητα η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Μόλις το 6% των οφειλετών της πανδημίας υπέβαλε αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σε σύνολο 820.000 φορολογούμενων των οποίων είτε οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, είτε την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 δεν πλήρωσαν ως πληττόμενοι τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, 48.500 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να αναβιώσει η ρύθμιση εφόσον υπάρξουν σχετικά αιτήματα, προς το παρόν δεν σκοπεύει το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει διάταξη στη Βουλή με την οποία να παρατείνονται εκ νέου οι προθεσμίες.   

Το γεγονός ότι εντάχθηκε μικρός αριθμός οφειλετών δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους. Όπως εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών αρκετοί από τους πληττόμενους (επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τον ΚΑΔ και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέστησαν κούρεμα στα ενοίκια) πλήρωσαν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που φαίνεται ότι δεν εντάσσεται σε καμία από τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις. Δηλαδή δεν πλήρωσαν τις οφειλές (συνολικά ξεπερνούν τα 2,26 δισ. ευρώ) τους και δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Για αυτούς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή το χρέος τους εντάσσεται αυτόματα στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα σε βάρος τους.

Πλέον, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου είναι να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Αντίστοιχα και οι οφειλέτες των ταμείων που έχασαν τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 δόσεις. Σημειώνεται ότι η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου