Καριέρα

phone2310951128 - 2311117250

emailinfo@ggs.gr

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 13:57

Προς ρύθμιση 3,7 δισ. ευρώ κορονο-χρέη στα Ταμεία

Προς ρύθμιση 3,7 δισ. ευρώ κορονο-χρέη στα Ταμεία

Προς ρύθμιση 3,7 δισ. ευρώ κορονο-χρέη στα Ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Χρέη 3,7 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία γέννησε η πανδημία. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από τον e-ΕΦΚΑ, διευκρινίζοντας πως, από αυτά, τα 2,3 δισ. ευρώ ανήκουν σε μη μισθωτούς, δηλαδή κατά βάση ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα 1,4 δισ. ευρώ σε εργοδότες.

Από τις παραπάνω οφειλές (συνολικά 3,7 δισ. ευρώ), κοντά στα 3 δισ. ευρώ είναι κύριες, ενώ τα 700 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια των lockdown και ευρύτερα των περιοριστικών μέτρων τα οποία έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εξαπλωθεί η πανδημία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το μέρος των χρεών που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες (2,3 δισ. ευρώ) αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ αυτό που αφορά τους εργοδότες σε εκείνη για το α’ τρίμηνο του 2022.

Έτσι, προς τον Μάρτιο του 2022, τα χρέη τα οποία θα διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ θα ανέρχονται στα 42,4 δισ. ευρώ (το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ), έναντι των 38,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή, οι οφειλές προς τα Ταμεία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,85 δισ. ευρώ. Η μέση αυτή ετήσια αύξηση στη διετία 2020-2021 είναι διπλάσια σε σχέση με τη μέση ετήσια αύξηση η οποία σημειώθηκε κατά την περίοδο των Μνημονίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στη μνημονιακή περίοδο του 2010-2018 οι οφειλές που γεννήθηκαν κατά ετήσιο μέσο όρο ανήλθαν σε περίπου 900 εκατ. ευρώ (έναντι 1,85 δισ. ευρώ/έτος το 2020-2021).

Πιο συγκεκριμένα, οι μόνες μνημονιακές χρονιές –ως προς τον ρυθμό "γέννησης" ασφαλιστικών οφειλών− που μπορούν να συγκριθούν με τη διετία του 2020-2021 είναι το 2010 και το 2011, οπότε προέκυψαν νέα χρέη ύψους 2 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ποιες προσαυξήσεις "κουρεύονται" στις 72 δόσεις

Αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν στο "Κ" ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών αφορά επιχειρηματίες των 552 κλάδων που χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση ως πληττόμενοι. Συνεπώς, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων υποβάλλοντας αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, μετά την παράταση την οποία έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Τσακλόγλου, την περασμένη εβδομάδα. Τα χρέη των μη πληττόμενων επιχειρηματιών μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σημαντικό είναι πως όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες εντάξουν άμεσα τις οφειλές της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2020 (σε ό,τι αφορά τους εργοδότες) ή Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 (σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες), δηλαδή κατά το πρώτο lockdown, θα απαλλαγούν από προσαυξήσεις (πλην του Ιανουαρίου), καθώς οι οφειλές της συγκεκριμένης περιόδου βρίσκονταν σε αναστολή πληρωμής έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Συνεπώς, από εκεί και πέρα, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2022, κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και, έτσι, βαρύνονται με προσαυξήσεις. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις οφειλές της περιόδου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021. Αυτές βαρύνονται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις για κάθε μήνα που πέρασε αφότου κρίθηκαν ληξιπρόθεσμες.

Oι όροι της ρύθμισης

Στις διατάξεις των 72 δόσεων εντάσσονται κατόπιν υποβολής αιτήματος από τον οφειλέτη ληξιπρόθεσμες οφειλές πληγέντων εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, οι οποίες δεν είναι ρυθμισμένες, καθώς και τυχόν δόσεις από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής.

Κατ' εξαίρεση, στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη όσες από τις παραπάνω οφειλές έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης οφειλών (12 δόσεις) από 27 Οκτωβρίου 2020 έως 12 Νοεμβρίου 2021. Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε το διάστημα από 27 Οκτωβρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως αποτελέσματα:

- Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης.

- Τη μετατροπή ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

- Την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέσα.

Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης:

- Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος.

- Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

- Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη. Για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιβλήθηκαν έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της ρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του συγκεκριμένου διακανονισμού μπορεί να χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος. Στις επιχειρήσεις χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου.

Προϋπόθεση συνιστά η μη ύπαρξη τρεχουσών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών για το συγκεκριμένο έργο.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με παρακράτηση ποσού ίσου με το ύψος της οφειλής.